top of page
Zoeken

Een eigen bedrijf naast je baan in loondienst: tips voor parttime ondernemen

Deze blog is geschreven door De Amersfoortse , na een gesprek wat ik met hen had over vitaal ondernemen. Je kunt hem op mijn website lezen, en op https://www.amersfoortse.nl/blog/parttime-ondernemen waar hij eerder verscheen. Ook maakte ik in samenwerking met De Amersfoortse een vlog, die je in onder deze blog terug vindt!



Vitaal ondernemen naast je baan in loondienst


Een eigen bedrijf starten naast je vaste baan kost veel tijd en energie. Dan is belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je je zaken efficiënt combineert. Heleen Lameijer is wetenschapper, spoedeisende hulp arts (SEH) en heeft ook haar eigen bedrijf: Make Science Work. Vaak krijgt ze de vraag hoe ze al haar werkzaamheden combineert met haar privéleven. Haar leven als spoedeisende hulp arts is namelijk onregelmatig, afwisselend én hectisch. Heleen deelt haar tips hoe je vitaal onderneemt naast een baan in loondienst. Kijk snel verder!


Tip 1. Zorg voor structuur en vrije tijd in je week

Als SEH-arts werkt Heleen vaak onregelmatig. Deze afwisseling vindt ze prettig, want het voorkomt de kans op sleur. Maar op haar standaard vrije maandag maakt ze tijd voor zichzelf. Het geeft haar ruimte om te werken aan haar eigen bedrijf, te sporten en haar oma te bezoeken. Daarnaast geeft het haar ruimte om te schuiven in haar agenda. Zo wisselt ze soms haar geplande wetenschapsdag naar de maandag, zodat ze een andere dag in de week vrij kan spelen. Door de week structureel in te delen en ruimte vrij te houden voor vrije tijd, zorgt je voor meer bewegingsvrijheid.


Tip 2. Deel je tijd efficiënt in

Naast spoedeisende hulp arts is Heleen ook wetenschapper. Op dit moment begeleidt ze twee promovendi. Na haar dagdienst in het ziekenhuis heeft ze met hen, op de dinsdag, voortgangsgesprekken. Een lange dag dus! Haar bedrijf dwingt haar om efficiënter met haar tijd om te gaan. Ze deelt haar dagen daarom op in ‘ziekenhuisdagen’ en ‘niet-ziekenhuisdagen’. Op een ziekenhuisdag als vandaag regelt ze al haar ziekenhuisgerelateerde afspraken. De niet-ziekenhuisdagen staan in het teken van alles dat niet met het ziekenhuis te maken heeft. Het is goed om duidelijk je grenzen aan te geven. Heleen merkt dat mensen in haar omgeving dit juist prettig vinden en het accepteren.


Tip 3. Doe niet alles zelf en schakel hulp in

In het begin deed Heleen alles zelf, zoals haar website, administratie én Instagram-account Make Science Work bijhouden. Dit was een heel leerzame periode, maar hierdoor hield ze weinig tijd over om te groeien met haar onderneming. Door hulp in te schakelen, werkzaamheden uit te besteden en zelf haar aandacht anders te verdelen, groeit haar bedrijf. Doe dus niet alles zelf en besteedt werkzaamheden, die jou veel tijd kosten, uit.


Tip 4. Laat je inspireren door anderen

Het merendeel van Heleens wetenschappelijke werk bestaat uit het controleren en overzien van onderzoeksprojecten. In plaats van dit werk thuis te doen, kiest Heleen voor een meer inspirerende werkomgeving: een coworking space. Eén dag per week huurt ze hier een plekje om te werken aan haar wetenschapsprojecten. Voor haar een ideale manier om los te komen van bestaande opvattingen en zich te laten inspireren door de denkwijzen van mensen uit hele andere beroepsgroepen. Een stap uit de box!


Tip 5. Combineer je talenten

Heleen ziet veel overlap tussen de nieuwe kwaliteiten die ze opdoet als ondernemer en haar werkzaamheden als arts en wetenschapper. Vaardigheden die ze opdoet door mee te doen aan een ondernemerswebsite, zoals pitchen en storytelling, gebruikt ze ook om wetenschappelijke onderzoekssubsidies binnen te slepen of haar presentaties op medische congressen te verbeteren. Als je de overeenkomsten ziet, combineer dan je talenten. Zo bespaar je tijd!


Tip 6. Bepaal je ondernemingsdoel

Wil je beter afwegen of een nieuw project of voorstel wel of niet bij jouw bedrijf past? Dan is het belangrijk om jouw ondernemingsdoel goed voor ogen te hebben. Als je weet wat jouw bedrijfsidentiteit is en wat de reden is waarom je onderneemt, gaat het makkelijk om nee te zeggen. Een aanvraag om reclame te maken voor vrolijke sneakers laat Heleen daarom ook links liggen. Dit past niet bij het doel van haar bedrijf. In plaats daarvan gaat ze naar de sportschool. Tijd om aan haar persoonlijke doelen te werken! Ook belangrijk. Vergeet die daarom ook niet uit het oog. 


Tip 7. Blijf spelen

Ondernemen is spelen. Door te blijven spelen heeft Heleen de mogelijkheid om naast haar baan nieuwe dingen uit te proberen. En als het niet anders kan: op haar bek te gaan. Zelfs het ‘falen’ is voor haar een succes als ze hier nieuwe inzichten uit opdoet. Zo groeit niet alleen haar creativiteit, maar groeit ze ook zelf als persoon. Blijf dus spelen, experimenteren en wees niet bang te falen!


Vitaal ondernemen naast je baan  

Om productief en vol energie te ondernemen naast je baan, zijn structuur en ritme belangrijk. Zelfs als je week er telkens anders uitziet! Kies de dagen waarop je onderneemt en de dagen die je besteedt aan werkgerelateerde zaken. Geef je grenzen aan bij collega’s en klanten. En: durf nee te zeggen! Dit zorgt niet alleen voor meer structuur in je week, maar helpt je ook om alleen te focussen op de projecten die écht het doel van jouw bedrijf ondersteunen. En belangrijk: vergeet niet te ontspannen! Plan ook een vrije dag in zonder verplichtingen. Zo blijf je vitaal ondernemen.



1.163 weergaven
bottom of page