top of page

Stil zitten achter een bureau tijdens het studeren is verleden tijd! Start met leren tijdens het sporten!

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt, zijn podcasts zijn razend populair geworden. Niet alleen verschillende Chatcast, zoals mijn podcast Moederpraat (waar we naast gezellig kletsen ook serieuzere medische zaken aansnijden), maar ook educatieve podcast winnen aan terrein. Veel mensen luisteren naar podcasts tijdens het autorijden, wandelen of sporten. Maar kan dat eigenlijk wel, multitasking terwijl je leert? Welk effect heeft dit op de opname en het behoud van kennis? Recent onderzoek onder medisch specialisten in opleiding heeft precies dit onderzocht!(1)


Studeren via een podcast

Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 96 artsen in opleiding in tot spoedeisende hulp art, verspreid over vijf Amerikaanse ziekenhuizen(1) Zij werden verdeeld in twee groepen: een groep die luisterde naar een 30 minuten durende medische podcast tijdens sporten, en een groep die hetzelfde deed maar dan zittend en ongestoord. Later wisselden de groepen, zodat elke deelnemer beide studiemethodes toepaste. Na het luisteren maakten ze een kennistoets, zowel direct na de podcast als 30 dagen later om te kijken wat ze precies hadden onthouden.


Studeren tijdens het sporten werkt!

En wat bleek? De groep die luisterde tijdens het sporten scoorde gemiddeld 74,4%, vergeleken met 76,3% bij de zittende luisteraars (niet significant verschil).  Ook op de langere termijn was er vrijwel geen verschil; de sportende groep scoorde 52,3%, terwijl de zittende groep 52,5% haalde.

Met deze bevindingen concludeerden de onderzoekers dat het luisteren tijdens het sporten geen grote invloed heeft op de leerprestaties in vergelijking met zittend en ongestoord luisteren.


En hoe kan dat?

Waarom maakt het eigenlijk niet uit of je sportend of zittend luistert? Twee belangrijke theorieën kunnen dit verklaren:


Allereerst de arousal-theorie:

Lichaamsbeweging verhoogt de prikkeling in de hersenen, wat de concentratie tijdelijk zou kunnen verbeteren. Zolang de fysieke inspanning niet té intens is, zoals rustig fietsen, heeft dit mogelijk geen negatieve invloed  (en misschien zelfs een positieve invloed) op het leren.


Ten tweede is er de aandachtstheorie:

Aandacht werkt als een filter voor wat de hersenen binnenlaten en opslaan in het geheugen. Wanneer het sporten weinig concentratie vereist, zoals een sessie op een hometrainer, blijft er genoeg mentale ruimte over om informatie te verwerken. Complexe sporten (zoals klimmen of balanceren) vereisen echter zoveel aandacht dat ze het leerproces juist weer kunnen verstoren​.


Zittend studeren heeft onterecht de voorkeur

Opvallend was dat de deelnemers zelf vonden dat ze beter onthielden wat ze hadden geleerd tijdens het zittend luisteren, hoewel de testresultaten dat niet bevestigden. Dit verschil tussen beleving en werkelijkheid kan volgens de onderzoekers te maken hebben met een “mentale vooroordeel” dat sporten het leren zou belemmeren.


Sporten tijdens het studeren: een win-win!

Of je nu sportend of rustig luisterend leert, uit dit onderzoek blijkt dat beide methoden je leerresultaten niet sterk beïnvloeden. Dit betekent dat je gerust een podcast kunt luisteren terwijl je sport zonder bang te zijn dat dit je leerprestaties aantast. Zelf vind ik podcasts een handige bron voor het vergaren van kennis.


Voor de mijzelf als podcast maker is er ook een belangrijke les: het toevoegen van actieve leermomenten, zoals quizvragen of aantekeningen maken, kan helpen om de kennis langer vast te houden. Oftewel: misschien hoor je me binnenkort in Moederpraat wel een klein testje doen 😉


Dus, trek je sportkleding aan en pak je favoriete podcast erbij. Want hoewel je zittend in een stoel ook prima kun leren, is het bewegen tijdens het studeren toch een echte win-win situatie voor lichaam én geest!



Klik op een van de podcasts hieronder om gratis te luisteren via Spotify.



Referentie:

671 weergaven
bottom of page